rezidenta

Rezidenta in Spania nu stiu cum se face dar in Tenerife eu am inteles asa :

Dincolo de orice auziti din n surse , va prezint si varianta mea

 

Se merge la Politie unde vezi doamne trebuiesc completate cateva formulare si platita o taxa la banca , ceva 7-10 euro.Am aratat si foaia de la primarie( cu contractul de inchiriere casa , de la primarie ti se da o hartie cum ca stai acolo) si copie pasaport ! Dupa treaba asta gata mi-au alocat pe o foaie alba un numar = NIE alb se pare ca se numeste . Pai ce inseamna numarul asta si la ce foloseste ? Pai le foloseste lor , ca te-au notat , ca esti si tu pe aici pentru ceva timp , ei spun ca dupa 3 luni timp in care se presupune ca te hotarasti incotro o iei , muncesti , te intorci acasa etc , sa mai treci pe la ei sa renoteze ca nu ai plecat si ca inca esti pe aici. Numarul tau NIE ramane tot ala.  Daca ce citesti acum pare asa treaba de 5 minute , nu e ! Trec zile intregi pana reusesti , de ce ? Pentru ca toti au varianta lor de indrumare , chiar la birouri lor ! Adevarul e ca sunt foarte relaxati si nepasatori ! Ce ati trait in Romania la ghisee , aici e de 100 de ori mai absurda si tampa !

Acum la ce iti foloseste tie ? La ce foloseste si NIE pe foaie verde … Cum asa ? Pai nimeni nu cere sa vada foaia , doar le zici numarul si ei te cred pe cuvant ! E obisnuit in Tenerife sa fi crezut pe cuvant , nu au nici o indoiala ca ai  putea cumva mintii ori ascunde putin adevarul din alb in verde !

Nie verde se obtine daca te prezinti cu un contract de munca sau cu un extras  de cont din contul bancar spaniol sa demonstreze ca ai 5100 euro si te poti intretine ! Alt paradox made in Spania . Te duci la banca sa deschizi cont , ce crezi ? Pai cum sa deschizi cont bancar daca nu ai contract de munca ? Cu banii cash in mana si nu ai cum sa ii depui ! Cu banii cash in mana la Politie si nu ii accepta ca dovada ! Dovada suprema e o hartie iluzorie – extrasul! Regulile sunt reguli , doar ca ce te costa sa le si vezi  sensul ? Ei nici macar asta nu vad , absurditatea si paradoxul propriilor reguli ! Si totusi cu tot cu regulile lor ,  in functie de birou se schimba povestea ….

Povestea mea a fost asa : m-am dus la o agentie caixa model vechi , ca au si niste sedii noi , cu angajati roboti , asa am fost acolo si am spus ca vreau sa deschid un cont bancar doar ca sa pot face o asigurare medicala , doar cat sa depun cateva sute de euro pe luna! Asigurarea medicala privata o fac tot cei din banca , deci tipa fericita a fost de acord!

Si iata cum toate regulile s-au dus pe apa sambetei si cum toate usile se deschid. Deschide tipa cont bancar , ataseaza card la cont , si apoi se apuca de asigurarea medicala care are si ea tot un card ! Cu ala te prezinti la spital etc Acum veti spune si ai depus imediat 5100 euro si ai luat NIE verde ! Nu. Contul bancar nou , are limita , nu am voie sa rulez pe el mai mult de 1000-2000 caz in care mi-l va bloca etc Totusi pentru ce imi trebuia mie , e de ajuns.

Am deschis cont bancar ca sa pot plati asigurarea , internetul. La ei se plateste cam tot automat din contul bancar!

Deci daca vrei NIE verde , contract de inchiriere , contract de munca !

Daca vrei NIE  alb doar contract de inchiriere !

 

Iar treaba cu 5100 euro in cont e deja imposibila , dar cine stie de la caz la caz, daca nimeresti la vreun ghiseu norocos si se creaza propria ta varianta !

Rezidenta inseamna ca vei plati taxe in Spania. Am adaugat asta, dupa ce am vorbit cu zeci de romani din Tenerife ce credeau ca rezidenta inseamna altceva.

 


Leave a Reply